Obiectivele proiectului

Titlul proiectului: CITOLIFE - Diminuarea incidentei cancerului de col uterin prin imbunatatirea competentelor profesionale ale personalului medical
Contract nr.: POCU/91/4/8/111287
Beneficiar: SPITALUL CLINIC DE URGENTA "SF.PANTELIMON"
Valoarea totala a proiectului: 6,354,336.73 lei
Durata proiectului: 36 luni


Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului OBIECTIVUL GENERAL al proiectului este diminuarea incidentei cancerului de col uterin (CCU) asupra populatiei feminine din Romania prin imbunatatirea competentelor medicilor privind diagnosticarea timpurie a leziunilor de col uterin, privind conduita terapeutica standardizata realizata in baza protocoalelor medicale agreate la nivel european. Proiectul propune un program inovativ de evaluare si formare profesionala bazat atat pe noi tehnologii din domeniul preventiei si tratamentului cancerului de col uterin dar si pe un cumul de notiuni si informatii de natura teoretica si practica puse la dispozitie de catre o echipa cu experienta atat nationala cat si internationala. Specialistii carora se adreseaza programul de formare sunt medicii de familie (MF), obstetricieni-ginecologi (OG) si alti medici cu competente in diagnosticul si tratamentul cancerului de col uterin, anatomopatologi (AP) si asistenti medicali (AM) care activeaza in regiunile de dezvoltare Nord–Est, Nord-Vest, Vest, Centru, Sud-Vest, Sud-Muntenia, Sud-Est si BIlfov. Impactul pozitiv al integrarii activitatilor propuse de prezentul proiect se va manifesta pe directii multiple, dintre care amintim:

  • 1) Reducerea ratei de mortalitatate a femeilor datorate cancerului de col uterin si imbunatatirea calitatii vietii pacientelor prin diagnosticarea in faze incipiente a leziunilor canceroase sau precanceroase.
  • 2) Reducerea poverii bolii in randul femeilor in conformitate cu Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, cresterea sperantei de viata sanatoasa si scaderea considerabila a numarului potential de ani de viata pierduti (YLL) prin aplicarea pe o scara cat mai larga asupra populatiei feminine din Romania a testului Babes-Papanicolaou (PAP) si a procedurilor medicale conexe. Se cunoaste faptul ca practicarea unor comportamente sanatoase la nivelul populatiei are impact direct asupra scaderii poverii bolii. Constientizarea atat in randul personalului medical dar si in randul populatiei a necesitatii investigarii din punct de vedere ginecologic in mod periodic a femeilor din toate categoriile sociale va antrena in timp dezvoltarea unor comportamente sanatoase care sa conduca la limitarea efectelor devastatoare ale cancerului de col uterin, pornind de la premisa ca diagnosticarea timpurie permite medicilor sa intervina cu sanse mai mari de recuperare si cu afectarea intr-o mai mica masura a intregului organism.
  • 3) Eficientizarea costurilor, atat la nivel individual cat si la nivel de spital sau chiar national. In plan individual, cu cat este mai rapida diagnosticarea anomaliilor de la nivelul colului uterin, cu atat procedurile medicale recomandate sunt mai putin invazive, necesita mai putin timp si sunt mai putin costisitoare. In aceeasi masura, la nivel de spital sau macroeconomic, cu cat creste rata diagnosticelor timpurii, cu atat scade numarul de zile de spitalizare necesare iar costul asociat terapiilor scade proportional.
  • 4) Implicarea intr-o mai mare masura a medicilor din reteaua primara, respectiv a medicilor de familie va antrena o adresabilitate mai buna in randul populatiei feminine din Romania, dar si o acoperire mai buna din punct de vedere geografic.

 


Obiectivele specifice ale proiectului
OS1: Actualizarea si diseminarea la nivel national a protocoalelor europene pentru diagnosticul precoce si tratamentul cancerului de col uterin dar si implementarea unor standarde privind evaluarea personalului din sectorul medical.
[(OS1) corelat cu: 1 set de protocoale privind managementul pacientelor cu cancer de col uterin, 1 ghid privind diagnosticul cancerului de col uterin si privind conduita terapeutica/ de tratament aplicabil pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin


OS2: Dezvoltarea competentelor si abilitatilor medicilor de familie si personalului din institutii publice implicat în implementarea programelor prioritare de sanatate in scopul cresterii calitatii actului medical prin implementarea programului standardizat de formare si evaluare profesionala, continand module teoretice, module practice adresate medicilor de familie si personalului angajat in spitalele publice din Romania, implicate în implementarea programelor de sănătate adresate prevenției și tratamentului cancerului de col uterin.


Programul de formare prevede urmatoarele categorii de activitati:
- module teoretice si practice desfasurate sub indrumarea expertilor nationali;
- [OS2 corelat cu: 482 cadre medicale formati, evaluati si certificati]

 

OS3: Realizarea unei actiuni nationale de constientizare atat in randul medicilor cat si in randul populatiei cu privire la necesitatea diagnosticarii precoce a cancerului de col uterin, ca prim pas esential pentru tratarea cu succes si scaderea costurilor asociate terapiilor.
[OS3 corelat cu: 1 ghid privind diagnosticul cancerului de col uterinși privind conduita terapeutica/de tratament aplicabil pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin, 500 ghiduri distribuite/diseminate la nivel național]


OS4: Cresterea gradului de acoperire a serviciilor de sanatate destinate populatiei feminine prin servicii de asistenta acordate de catre medici in sistemul public de sanatate. Aceasta extindere a serviciilor de asistenta acordate va fi posibila datorita:

  • imbunatatirii cunostintelor teoretice si a experientei practice pentru membrii grupului tinta, angajati institutii publice ce ofera servicii medicale;
  • constientizarii de catre medicii de familie a pozitiei de actori importanti in gestionarea cu responsabilitate a listelor proprii de paciente;
  • cresterea posibilitatilor de recoltare a analizelor necesare investigatiilor privind leziunile cervicale chiar si de catre medicii de familie in cabinetele proprii. Membrii din grupul tinta vor primi suplimentar pentru sustinerea activitatilor didactice/ formare un pachet de recoltare probe ginecologice.


OS4 vine in intampinarea Recomandarilor din 2016 ale Consiliului Europei pentru Romania prin transferabilitatea resurselor de la asistenta medicala spitaliceasca spre asistenta medicala preventiva si primara. OS4 este corelat cu: 482 de pachete destinate membrilor grupului tinta (carte, ghiduri, set lame citologie, set periute,specul,spray fixator,kit recoltare PAP lichid etc) Obiectivele specifice urmarite de proiect respecta directiile strategice de actiune reglementate prin Strategia Nationala de Sanatate OG3 “Diminuarea ritmului de crestere a morbiditatii si mortalitatii prin boli netransmisibile si reducerea poverii lor in populatie prin programe nationale, regionale si locale de sanatate cu caracter preventiv”.


Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

© INTELIDEV.RO